Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Митове за болките в кръста

 

Мит 1: Причина за болката е неправилната стойка

Една от най-сериозната причина, която се споменава е неправилната стойка.  Много съвременни методи за справяне с проблема са насочени към създаване на специални позиции, предназначени за седене пред бюрото например, които да облекчават натоварването на гърба. Но като цяло връзката между стойката и болката в кръста все още не е напълно установена. Погледнато от друг  ъгъл по-важното е избягването на продължително застояване на стола, като се стараем да раздвижваме тялото си в различни позиции и докато седим.

 

Мит 2: Методът "Пилатес" ще ви излекува

 Напоследък все по-често чуваме думата "пилатес".  Става дума за упражнения, представляваща модерен микс от физически натоварвания и упражнения от областта на каланетиката, балета и йогата, на фона на релаксираща музика. От много места ще чуем или прочетем, че „пилатес“ е и чудесен метод за лечение на болките в кръста. Подобно твърдение обаче към днешна дата все още не е напълно доказано. Методът "Пилатес" е идеален избор за поддържане на форма - укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост и равновесие, слива в едно ума и тялото. Но цялата тази смесица от въздействия може да доведе и до обратния ефект, твърдят много специалисти. Според тях е възможно хора, които никога не са страдали от болки в кръста, да получат такива вследствие на "пилатес".  Добър вариант е практикуването на хатха йога.

 

Мит 3: Легнете, докато болката отмине

 Легналото положение на тялото е добре за кратко врме, но може дори да забави оздравяването, уверява д-р Джереми Смит, гръбначен хирург в Калифорния. Според него и много други експерти това не е най-удачният начин за облекчаване на болката, въпреки че е добре да намалите малко физическата активност. Такава обаче трябва да има. Хората, които продължават да се движат, оздравяват по-бързо, твърдят специалистите.

 

 Мит 4: Масажът премахва болката

В никакъв случай не трябва да се прибягва до масаж по време на болка в гърба или поне не докато не се установи източникът за нея. Някои заболявания, като дискова херния например, категорично забраняват подобни манипулации.

 

източник: woman.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари