Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

10 храни, източници на протеин

Набавянето на достатъчно белтъчини от храна, с които да се покрият дневни нужди е проблем, с който се сблъскват не малко хора.

Казаното се отнася както за атлетите, така и за неспортуващите. Естествено, дажбата при трениращите трябва да е значително по-голяма от тази на хората, целящи да се хранят балансирано.

В наши дни обществото все по-често бива разделяно под един или друг родов признак. Такава диференциация се прави и според типа хранене. Едни се самоопределят като вегетарианци, други - вегани, трети ядат както месни, така и растителни продукти.

Бидейки част от общото, редно ще е и ние да извършим (макар и условно) определен вид разделение.

 

Пет източници от растителен произход

 

1. Соя – тя често бива критикувана. Макар и с добър аминокиселинен профил, като че ли по-скоро й се носи негативна слава. Причина за това са изследвания, които пряко обвързват соята с повишаването на естрогена в човешкото тяло. В 100 грама се съдържат 35 грама белтъчини. Важно е да отбележим, че соята съдържа и омега 3 мастни киселини.

2. Леща – изключително богата не само на белтъчини, но и на комплексни въглехидрати и влакнини.

3. Различни сортове боб – много подходящи за тази категория. Те могат да бъдат приготвяни по разнообразни начини и така да присъстват по-често в менюто ви. Протеините на сто грама варират според вида, достигащи 22 грама.

4. Орехи/лешници – използваме ги в един раздел, тъй като имат сходно съдържание откъм макронутриенти. Трябва да отбележим и високото процентово съдържание на омега 3 в тези ядки. Честата им консумация допринася за здравето на сърцето и благоприятства дейността на когнитивните процеси.

 

5. Овесени ядки – ценна храна с богат аминокиселинен профил. Наличието на аминокиселината л-аргинин благоприятства безпроблемното движение на кръвта, намалява артериалното нялягане, разширявайки съдовете.

 

Пет източници от животински произход

 

 

1. Телешко месо – един от най-добрите примери. Отличава се с богат аминокиселинен профил. Трябва да добавим и наличието на креатин в месото. Хората, консумиращи предимно този вид месо, имат и по-високи силови постижения.

 

2. Пуешко месо – също се отличава с висока белтъчна стойност. Трябва да бъдете много внимателни при избора му. Фирмите производители, често манипулират обема му, като го увеличават изкуствено, а това повлиява и на качеството.

 

3. Пилешко – както при пуешкото и този продукт бива третиран по различен начин със спекулативна цел. Що се касае до процентовото съдържание на протеин, можем да отбележим, че то варира от 26-29% в зависимост от използваемата част.

 

4. Риба – страхотен продукт, който трябва да присъства ежеседмично в менюто на всеки човек. Тук акцент са основно омега–3 мастните киселини. Те са отговорни за различни благоприятни метаболитни процеси. Дефицитът им се отразява негативно върху цялостната композиция на организма.

5. Яйца – една от най-значимите храни. В 100 грама продукт се съдържат около 10 грама белтъчини.

 

Естествено този списък не е изчерпателен. Макар в него да не попаднаха източници като: извара, свинско месо, мляко, кашкавал и много други, те също могат да се включат в ежедневното меню и да обогатят хранителния ви режим.

 

Умелото и комбинативно съчетаване на изброените продукти неминуемо ще разнообрази вашето хранене, без да компенсира количеството белтъчини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

източник: healthstore.bg

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари