Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

7 мита за диетичното хранене-Част 1

Колко важен е хранителният режим за трениращите?

 

Всеки ден се натъкваме на хора, който тренират усилено в залата, пият дозина хранителни добавки, но се оплакват, че не виждат никакви резултати.

 

Ако им зададете въпроса: „А как се храните?”, ще чуете редица оправдания, измъквания и увъртания за нередовния им начин на хранене. Мнозина изпитват истински ужас от думите „диета”, „диетично хранене”, „хранителен режим” и т.н.

 

Причините се коренят в митовете, които се носят за правилния начин на хранене.

 

Диетичното хранене е същинско изтезание за организма

 

Ако напишете думата „диета” в интернет ще попаднете на всякакви небивалици от сорта на „зелева диета”, „лунна диета”, „водна диета”, „диета според цвета на очите” и т.н., в които храната е табу. Позволява се хапването на 100 гр. зеле на ден или една зелена ябълка по време на пълнолуние или нещо подобно. Целта на всички е една и съща – бързи резултати, постигнати в рамките на 10-14 дни.

 

Ефективни ли са тези диети, обаче? Подлагайки се на подобно гладуване, през първите няколко дни от организма се изхвърля вода, което води до промяна в теглото и размера на тялото. След изтичането на тези мъчителни дни обаче, тази вода се връща и се появява т.нар. „йо-йо ефект”. В тези случаи, повечето хора се отчайват и заявяват, че няма да се подложат отново на подобно мъчение.

Решението: Вместо да предприемате диета с краткотраен и мъчителен ефект, променете цялостния си начин на хранене. Не мислете за начина, по който изглеждате само когато ви предстой почивка на море, сватба или някакво друго важно събитие. Изградете си добре балансиран хранителен режим и поддържайте здравословно тегло целогодишно.

 

Диетичното хранене е еднообразно и безвкусно

 

Разглеждайки примери за хранителни режими, повечето хора остават с впечатление, че позволените храни са ориз и пилешко и от време на време някоя краставица. Изкарвайки една седмица на този режим, те много бързо губят мотивация и преминават на предишните си хранителни навици.

 

Решението: Никъде не е казано, че приготвянето на полезните храни трябва да е еднообразно. Съществуват книги с готварски рецепти за приготвяне на здравословна и вкусна храна. Не изключвайте градинските подправки от ястията. Те придават неповторим аромат и вкус, а и са страшно полезни. Една чаена лъжичка чубрица, къри, черен или червен пипер, чесън на прах и др, могат да промнят коренно вкуса на месото и да го направят невероятно вкусно и предизвикателно.

 

Ако прибавите и няколко изсушени домата, глава кромид лук, морков и чушка към късовете месо ще получите истинска експлозия от вкусове. Развихрете въображението си. За да се усвои максимално храната, тя трябва да е вкусна, защото процеса започва още в устната кухина с отделянето на слюнката.

 

Диетичното хранене изисква много време за приготвяне.

 

Често чуваме хората да казват, че нямат време да приготвят храната си и за това се хранят с каквото им попадне. Е, ще трябва да ги разочароваме като им кажем, че това да само оправдания.

 

Решението: Колкото и забързано да е ежедневието ви, винаги можете да намерите 5-10 мин да приготвите нещо здравослвовно за похапване, като купичка овесени ядки с мляко за закуска или омлет с обезсолено сирене за обяд. Ако пък наистина нямате никакво време и се налага през обедната почивка да отскочите до близкия супермаркет, вместо кроасан и вафла си вземете пакет оризовки и извара.

Следва продължене.......................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

източник:healthstore.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари