Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Ползите на минерала желязо

             Желязото е минерал, който присъства естествено в много храни, добавен е в някои хранителни продукти, и е на разположение като хранителна добавка. Желязото е основен компонент на хемоглобина,на еритроцитите , които пренасят кислорода от белите дробове до тъканите .

         Като компонент на миоглобин, протеин, който осигурява кислород към мускулите, желязо поддържа метаболизма. Желязото е необходимо за растежа, развитието и нормално функциониране на клетките,както и синтеза на някои хормони и съединителната тъкан също.

 

Здравни рискове при недостиг на желязо.

Недостигът на желязо често може да доведе до тежка умора, слабост на тялото, както и други свързани с тях заболявания. Хората ,на които липсва желязото не могат да изпълняват нормалните човешки функции по оптимален начин. Особено важно е то за жените и децата,които се нуждаят от повече желязо, отколкото мъжете, защото анемията ги спохожда особено силно. Недостига на желязо може да причини прогресивни заболявания на кожата, които причиняват чупливостта на ноктите и допълнителна гладкост в областта на езика. То е много важно и за ензимните процеси, които изискват желязо като градивен елемент или ко-фактор, защото без него те няма да могат да се появят, и обмяната на веществата може да забави или дори да се изключи.

 

Ползи за здравето от желязото:

Ползите за здравето от желязо включват главно неговата работа за осигуряване на живителен кислород до органи и системи чрез своята роля в производството на червени кръвни клетки. Около две трети от желязо в организма се съдържа в хемоглобина. Други ползи за здравето от желязо са протекцията от различни видове болести – желязо-дефицитна анемия, анемия на хронични заболявания, кашлица, анемия по време на бременност и др.

 

Ползите за организма ни от желязо са свързани с правилното развитие на човешкото тяло и поддържане на стабилно здраве. То е съществен продукт за метаболизма и на човешкото тяло е необходимо желязо за производство на червени кръвни клетки. Човешкото тяло е способно да запази до 25% от желязото за бъдеща употреба, особено в случаите на недостатъчен прием при хранене , като това е резервен план за намаляване на въздействието на анемията, ако приемът на желязо изведнъж намалява.

Освен всичко казано до тук здравните ползи от желязото се наблюдават в конкретните случаи:

1. Мускулна функция на тялото: Желязото е жизненоважен елемент за мускулното здраве. Той присъства в мускулните тъкани и осигурява кислорода необходим за свиване на мускулите . Без желязо, мускулите губят своя тонус и еластичност; мускулна слабост е един от най-очевидните признаци на анемия.

 

2. Мозъчната функция: Повишеното развитие на мозъка също е една от многото ползи от желязо. Тъй като доставките на кислород в кръвта се подпомага от желязо и мозъка използва около 20% от кислорода на кръвта, желязото е пряко свързано с здравето на мозъка и неговите функции. Желязото е от ключово значение при протекция от когнитивни разстройства като деменция и болест на Алцхаймер.

 

3. Синдром на неспокойните крака: Недостигът на желязо е една от причините за синдром на неспокойните крака. Повечето изследвания на този синдром са се съсредоточили върху желязо. Ниските нива на желязо в кръвта са основна причина за състоянието, така че правилният прием на хранителни добавки с желязо в изискваните нива, съгласно препоръките на лекаря може да лекува този проблем. Това е свързано с мускулни спазми, които могат да бъдат един от симптомите за недостиг на желязо.

 

4. Регулиране на телесната температура: Желязото е важен елемент за регулиране на телесната температура. Интересен е фактът, че има способността да се регулира по абсорбционния капацитет на тялото. Поддържането на телесната температура означава, че ензимните и метаболитни функции могат да се случат в техните най-оптимални и ефективни среди,и температури.

 

5.Преносител на кислород: Една от най-важните ползи за здравето от желязо е, че то действа като носител на кислород и по този начин участва в прехвърлянето на кислород от една клетка към друга. Това е може би най-важната функция на желязо, защото кислород се изисква от всяка система от органи за изпълнение функциите си.

 

6. Желязо-дефицитна анемия: Желязото е необходимо за лечението на тежкото заболяване, наречено желязо-дефицитна анемия, която е резултат от недостиг на желязо в човешкото тяло. Тази ужасна болест засяга милиони хора по целия свят.

 

7. Хронични заболявания: Желязо също помага при лечението на хронични заболявания като бъбречна недостатъчност и други хронични заболявания на червата и отделителната система. Те не са свързани с кръвта задължително, , но не забравяйте, че желязо все пак е ключова част от много необходими процеси в цялата система на организма, а не само на кръвоносната система.

 

8. Синтез на невротрансмитерите: Желязо активно участва в синтеза на редица съществени невротрансмитери, като допамин, норепинефрин и серотонин. Тези химикали играят важна роля в различни дейности, включващи неврони и човешкия мозък.

 

9. Умора: Ползите за здравето от желязо също включват премахването на необяснима или хронична умора, която може да настъпи както при мъжете, така и при жените. Недостигът на желязо е естествена причина за умората, тъй като то е важен компонент на хемоглобина. Така че, включването на желязо в диетата ви държи здрави и енергични и е почти задължително.

 

10.Имунна система: Желязото играе ключова роля в осигуряването за защита на имунната система на организма. По този начин, тялото се бори срещу редица болести и инфекции. Червените кръвни клетки са необходими за осигуряване на кислород към увредените тъкани, органи и клетки. Без желязо, нямаше да има хемоглобина; без хемоглобин, няма да има кислород. Лечебният процес се нуждае от желязо, за да се случи!

 

11. Енергийния метаболизъм: Желязото е важен участник в енергийния метаболизъм в организма на човека. Този процес представлява извличането на енергията от консумираната храна и транспортирането и до различни части на тялото.

 

12. Безсъние: Желязото също е полезно при лечение на безсъние.То е важно за червените кръвни клетки,които могат доведат до по-малко текучество на кръвното налягане, което често може да държи хората будни през нощта.

 

13. Концентрация: Желязото, ако се консумира в достатъчно количество, може да помогне на концентрацията, фокуса и енергията, което ще повиши познавателното и умствената дейност. Увеличения поток на кръв към мозъка поради червено клетъчната активност е това, което води до това важно предимство.

 

Колко желязо Ви е необходимо дневно ?

Отговорът на въпроса зависи от Вашата възраст, пол, и общото здравословно състояние. Бебета и малки деца се нуждаят задължително от желязо, тъй като телата им растат много бързо. В детството, момчетата и момичетата се нуждаят от еднакво количество желязо - 10 милиграма дневно за възраст от 4 до 8години и 8 мг дневно за възрасти 9-13години.

 

Дневните нужди нарастват заедно с покачване на възрастта. Жените се нуждаят от повече желязо, защото те губят кръв всеки месец по време на техният период. Ето защо жените на възраст от 19-50 трябва да си набавят 20 мг желязо на ден, а мъжете на същата възраст може да се разминат само с 10 мг.

 

източник: healthstore.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари