Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Интервю с Джейми Оливър

Прочутият британски готвач е автор на най-интересните готварски книги, а според нас е и истински мъж-мечта.
 

„Голият готвач“ Джейми Оливър вече отдавна е един от най-известните и обичани кулинарни герои на света. Той е автор на 28 телевизионни предавания и 17 книги и е най-продаваният британски писател в историята след Джоан Роулинг. Империята на Оливър включва едноименно списание, кулинарни школи, производство на кухненски прибори и разработка на приложения за смартфони. Предаванията на Джейми се транслират в над сто страни на всички континенти. Книгите му са преведени на 35 езика и постоянно заемат горните места в класациите на бестселърите не само във Великобритания, но и по целия свят. Оливър е неизчерпаем ресурс за съвременната гастрономия. Той наистина има безкраен запас от енергия, страст към кулинарно-обществената дейност и лоялност към публиката.

Поредното му предизвикателство срещу индустрията на бързите закуски и полуфабрикатите бяха книгите му за бързи домашни рецепти. Дебютната му творба за скоростна кулинария стана бестселърът „Обяд за 30 минути“, издаден през 2010 г.. Миналата есен Оливър съкрати времето за приготвяне двойно, а книгата „Обяд за 15 минути“ се разграбва като топъл хляб – или като неговите вкусни шедьоври „суперскумрия“, пирожки с раци, пикантна супа с фиде и тиква и топчета „чили кон карне“. Какъв ли ще е следващият гастрономичен рекорд на Джейми?

Но човек не може да се издържа само с писане. На 39 години Оливър вече е открил около 40 ресторанта по цял свят. Първият ресторант от веригата е открит преди пет години в Оксфорд, малко по-късно Джейми отвори още две заведения в други британски градове, а после и в Дубай, Сидни и Дъблин. Веригата „Jamie’s Italian“ включва семейни ресторанти с открита кухня, външен щанд, домашни спагети и традиционни италиански предястия. Менюто до голяма степен се базира на италианските сезони на предаването на Оливър по ВВС и на книгата „Моята Италия“.

Повече за този изключителен кулинар ще разберете от интервюто с него.

* Колко пари имате в джоба си в момента?

Джейми: Николко. Обикновено не нося много пари у себе си. Имам няколко кредитни карти и това ми стига.

* Как спечелихте първите си доходи?

Джейми: Баща ми не признаваше джобните пари. Докато приятелите ми получаваха просто така дребни за сладолед, баща ми искаш аз да разбирам, че хората трябва да работят за парите си. Предлагаше ми различни задачки в кухнята на пъба за играчи на крикет, в който израснах. Започнах от седемгодишен. Мисля, че тогава спечелих първите си пари с миене на чинии.

* Дайте един универсален съвет, който ще помогне и на най-некадърните домакини да готвят вкусно.

Джейми: Хората са неспособни да готвят, само ако никога не са били учени на това. Затова съм заснел редица предавания и съм написал толкова кулинарни книги – за онези, които започват от нулата. Освен това качвам видеорепортажи в сайта си www.jamieoliver.com, там можете да видите как се приготвя вкусна храна. Бих посъветвал тези жени първо да посетят сайта ми, да прегледат видеата и да пробват да сготвят нещо сами.

* Смятате ли майонезата за истинско зло?

Джейми: Аз обичам майонеза, но предпочитам да си я правя сам, а не да я купувам. Приготвянето не е чак толкова просто, но си заслужава усилията – домашната майонеза наистина е по-вкусна. Освен това ако смятате да си правите майонеза сами, можете да си купите яйца на пазара от щастлива кокошка, която живее в голям кокошарник и често се разхожда. В купешката майонеза яйцата идват от фабриките.

* Кой е най-вкусният продукт според Вас?

Джейми: Леко вманиачен съм по чилито и го добавям в повечето си ястия. За мен колкото е по-пикантна храната, толкова по-добре. Освен това не си представям готвенето без лимон и чесън. Тези три съставки винаги са ми под ръка.

* Какво бихте приготвили или поръчали, ако знаехте, че това е последната Ви вечеря?

Джейми: Често ме питат за това. Бих искал две ястия (все пак това ще е последната ми вечеря) – мамината неделна яхния с фирмената ѝ гарнитура и някаква вкусна свежа паста с домати и чили, приготвена от моя приятел и наставник Женаро Контелдо.

* Кога за последен път сте се били?

Джейми: Ако имате предвид физически, мисля, че никога не съм участвал в подобни конфликти.

* Има ли нещо, от което наистина да се срамувате?

Джейми: Май не съм правил нещо, от което да се срамувам после. Случвало се е да постъпя доста безразсъдно, особено като млад, но не е станало нищо, което бих искал да променя. В крайна сметка това е нормално в процеса на съзряването.

* Като малък имахте ли прякор?

Джейми: Повечето ми приятели ми викаха просто „Джей“. Мнозина ме наричат така и до днес.

* Как бихте се описали с три думи?

Джейми: Страстен. Целеустремен. Баща.

* Съществуват ли извънземни?

Джейми: Нямам представа. Предпочитам да вярвам, че някъде има планети с разумни същества. Но общо взето не мисля за това.

* Как бихте предпочели да умрете?

Джейми: Бих предпочел да не умирам. Поне дълго време. Не искам дори да мисля за това!

* Блондинки или брюнетки?

Джейми: И двете. Но само защото жена ми е брюнетка, а децата ми са руси.

* Какво ви разсмя последно?

Джейми: Приятелите ми постоянно ми пращат вицове по имейл. Тази сутрин един много ме разсмя. Но си мисля, че няма да допадне на читателките ви.

* Кога ще дойде краят на света?

Джейми: Хайде пак! Това не е нещо, за което се замислям. Със сигурност няма да е в близко време.

* Какъв искахте да станете като малък?

Джейми: Не бях много добър ученик, интересуваха ме основно две неща – готвенето и дърворезбата. Общо взето доста рано реших, че ще стана или готвач, или дърводелец.

* Четете ли хороскопи?

Джейми: Никога.

* Някога ходил ли сте с две момичета едновременно?

Джейми: Не. С Джулс сме заедно още от училище.

* Винаги ли си миете зъбите сутрин?

Джейми: Винаги. И преди лягане. Освен това ползвам конец за зъби. Човек трябва да се грижи за зъбите си.

* Каква е най-голямата ви странност или най-странна постъпка?

Джейми: Може би пристрастеността ми към чилито. Освен това съм луд по техниката, много обичам фотоапарати. Обикновено на фотосесия отделям десет минути или повече да разпитам фотографа за това какви лещи и филтри ползва.

* Какво може да Ви накара да излъжете?

Джейми: Хич не ме бива да лъжа, затова дори не се и опитвам.

* За какво мислите преди да заспите?

Джейми: За това какво съм направил през деня, за семейните си грижи. Лягам си доста късно и заспивам почти веднага.

* От какво се страхувате?

Джейми: Общо взето от нищо. Но ме притесняват някои неща, като глобалното затлъстяване например. Така да го кажем, страхувам се, че ако сега не вземем мерки, то следващите поколения ще имат сериозен проблем с храненето и здравето си.

Източник: woman.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари