Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Какво e добре да приемаме преди тренировка?

Грешно подбраните пред-тренировъчни продукти могат да попречат на мускулните клетки да достигнат запаси от енергия, които са предназначени точно за силови и високо интензивни тренировки.

Когато използваме най-често препоръчаните продукти (с високо съдържание на въглехидрати или с високо съдържание на протеин или и двете), всъщност отнемаме способноста на скелетната мускулатура да използва голям част от енергийните запаси, които са натрупани в самите мускули – въглехидрати под формата на гликоген и мастни киселини под формата на триглицериди, а това е изключително ефективно гориво за тренировката.
Физиологията на този достъп е свързана с отговора на организма към рязък стресов фактор какъвто е тренировката и този отговор е най-силен, когато нивата на инсулина са ниски. Ниски нива на инсулин се наблюдават при гладуване, при прием на пред-тренировъчно хранене, не по-рано от  2 часа преди тренировка или при кетонна диета. При така създадената среда на ниски нива на инсулин, всички важни стресови хормони се увеличават – глюкагон, кортизол и адреналин/норадреналин.

На пръв поглед това изглежда, като нещо което се стремим да избегнем, но всъщност подобна комбинация е изключително подходяща. При ниски нива на инсулин и кръвна захар, всеки от горепосочените хормони играе роля, за да се достигне до високоефективното гориво запасено в мускулатурата и черния дроб.

*Глюкагон
Глюкагонът стимулира разграждането на чернодробен гликоген, който да навлезе в кръвта под формата на глюкоза, за да бъде използвана от периферните органи и нервната система, тъй като мускулите не могат да бъдат използвани за тази цел (за разлика от чернодробния, мускулния гликоген не може да навлезе обратно в кръвния поток, тъй като скелетната мускулатура не разполага с глюкозо-6-фосфат, който регулира навлизането на глюкоза обратно в кръвта по време на разграждането на чернодробния гликоген).

*Кортизол
Кортизолът стимулира разграждането на  гликоген и триглицериди в глюкоза и свободни мастни киселини, като по този начин отново доставя енергия на тялото от вътрешни енергийни запаси.

*Адреналин
Адреналинът е важен за стимулиране на мускулатурата да използва запасите от гликоген и за стимулиране на мастните клетки да освободят мастни к-ни, които да бъдат използвани за енергия.Това всичко се случва при отсъствие на инсулин. Когато инсулинът е висок, тялото пак секретира горепосочените стресови хормони, но те не извършват същото действие! Ако инсулина е висок Глюкагона ще произвежда глюкоза от амино киселини; кортизолът няма да може да стимулира мастните клетки да отделят мазнини за енергия; адреналинът ще забави функциите си, няма да достигне пикови нива и мускулите и мастните клетки няма да бъдат достатъчно добре стимулирани.В допълнение към това, когато нивата на инсулин са ниски черният дроб може лесно да произвежда кетони, които са високоефективно гориво за сърцето и диафрагмата. Изследвания сочат, че завишените нива на кетони увеличават капацитета на сърдечно-съдовата система и издръжливоста. Може да тренирате повече и с по-голям обем. Увеличите ли нивата на инсулин преди тренировка обаче, този ефект изчезва.Нещата са прости – ако не ядете въглехидрати поне 2 часа преди тренировка, дори тази тренировка да е тежка, ще бъдете по-силни, ще използвате гликогеновите запаси и ще мобилизирате мастните клетки да отделят мазнини за енергия. Няма просто да горите мазнини, ще горите от собствените си  телесни мазнини.

Какво може да приемете преди тренировка? Списъкът е кратък. Ако целите да засилите нормалния ефект може да бъде използвано кокосово масло или Средно-верижни триглицериди ( MCT oil ) в комбинация с протеинова пудра или аминокиселини. Взаимоотношението на мазнини към протеин трябва да е 1:1. Т.е. 12 грама MCT Oil с 12 грама протеин. Тази комбинация ще държи хормоналните ви нива в подходящо състояние по време на тренировка.

И да не забравяме и за кофеин. В отсъствието на инсулин, кофеинът увеличава гореизброените ефекти включително покачването на кортизол по време на тренировка. Това може да изглежда, като нещо което трябва да избягвате, но много изследвания показват пряка взаимовръзка между високите нива на кортизол и спортните постижения по време на тренировката.

Възстановяването идва след края на тренировката  и тъй като нивата на инсулин са били ниски, тялото ще възстановява и синтезира гликоген много по-бързо и ефективно.

Изполвайки този биологичен трик – без въглехидрати преди или по време на тренировка, а после превъзстановяване с тях. По този начин, ще горите мазнини и ще предразположите тялото към мускулно нарастване.

 

източник:healthstore.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари