Филтри

Категории

Всичко за глутена и безглутеновата диета - част 3

Дата: 01 Юли 2016

Глутен и акне

Немалко хора са на мнение, че непоносимостта към глутен може да провокира акне при нарушение на безглутеновата диета. Всъщност приемът на храни с глутен сам по себе си не причинява акне, но при вече проявено може да усложни ситуацията.

По-често появата на акне се свързва погрешно с т.н. синдром на пилешката кожа. Това са обриви по крайниците, които приличат на акне и които са резултат от хранителни нарушения вследствие на приема на храни с глутен. При вече настъпили увреждания на чревната лигавица от глутенова непоносимост – организмът не може да усвоява всякакви хранителни компоненти и страда от различни дефицити, например на мастни киселини или витамин А.

Аутизъм

Диетите без глутен се препоръчват като едно от терапевтичните действия при деца с аутизъм. Обикновено от хранителния режим на аутистите се изключва както глутен, така и казеин. След период на адаптация децата се чувстват по-добре, наблюдават се позитивни промени и се преустановяват болестните симптоми, свързани със стомашно-чревния тракт.

Артрит

Храните с глутен създават условия за възпалителни процеси в организма; тези процеси могат да създадат сериозни здравословни проблеми в няколко посоки. Една от възможните е усложнения при диагностициран артрит, болезнени състояния и подуване на ставите. Понякога болките в ставите при малки деца е сигналът, по който се установява непоносимостта им към глутен. Решението: спазвайте безглутенова диета! Алопеция.

Хашимото

Понякога непоносимостта към глутен може да бъде установена след доста драматични преживявания. Комплексни изследвания при проявена алопеция могат да установят, че причина за това е автоимунна атака, а отключващ фактор се оказва приемът на храни с глутен. Друга важна подробност е това, че нерядко алопецията – вид косопад, се развива паралелно с друга автоимунна проява, а именно тиреоидит на Хашимото. Това е заболяване на щитовидната жлеза с възпалителен процес и намалена продукция на специфичните хормони. По данни на специалисти и потребители следването на диета без глутен подобрява двете състояния. Заклети привърженици на храненето без глутен уверяват, че значителна част от болестите на човечеството са причинени от храненето със зърнени и млечни продукти. Човешкият организъм не е пригоден да разгражда техните протеини – глутен и казеин, а редовният им прием затруднява метаболизма, уврежда стомашно-чревния тракт и целия организъм и провокира автоимунни реакции и заболявания.

Тест за непоносимост

Говори се, че ориентация за непоносимост към глутен може да даде популярният Вега тест. Все пак трябва да имаме предвид, че тест за непоносимост означава в кръвта да бъдат открити определен вид антитела, или да се отхвърли тяхното наличие. В наши лаборатории действително се прави кръвен тест F79, който установява възможната непоносимост към глутен. Както можем да предположим, такива тестове могат да бъдат направени по различни методики и съответно на различна цена. В такъв случай е разумно да се следват препоръки и съвети на специалист, за да се изключи методът “проба-грешка”.

Рецепти

Привърженици на безглутеновото хранене твърдят, че и без традиционните продукти с глутен могат да се приготвят разнообразни и вкусни блюда. Ето някои примери:

*Бананов хляб

Продукти: три банана, две яйца, по четвърт чаена чаша мед и разтопено масло, ванилия; една чаша брашно от просо, четвърт чаша кокосово брашно, чаена лъжичка данела и две – бакпулвер. Поотделно се смесват сухите и мокрите съставки, след което двете смеси се събират и разбъркват до хомогенна смес. Печем в намаслена тавичка 45 минути на предварително затоплена до 200 градуса фурна. Оставяме изпечения хляб да изстине, след което нарязваме на филийки.

*Безглутенови палачинки

За приготвянето на това палачинково тесто са необходими 1 ¾ чаши брашно от сорго, по ¼ брашно от елда и от бадеми, а също и картофено нишесте, 1 ¼ чаена лъжичка бакпулвер, ¾ чаенна лъжичка сол. Тези съставки се смесват в дълбок съд и в средата се прави клъденче, където с бъркане се излива течната смес. Тя се приготвя от вода и прясно мляко – по една чаша, две яйца, четири супени лъжици кокосово масло, една супена лъжица мед, по една чаена лъжичка ванилов екстракт и бадемово масло. След хубаво разбиване се получава еднородна смес – рядко тесто, от което изпържваме безглутеновите палачинки в добре загрят тиган.

 

източник:womanbg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари

Промоции

Baby Nose Vacuum електрически аспиратор за нос

Baby Nose Vacuum електрически аспиратор за нос LANAFORM

-10%
Цена: 89.10лв.
Каталожна цена: 99.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 89.10лв.
Каталожна цена: 99.00лв.
Отстъпка: 9.90лв. (10.00%)
Апарат за измерване на кръвно налягане Omron MIT 3

Апарат за измерване на кръвно налягане Omron MIT 3

-15%
Цена: 99.45лв.
Каталожна цена: 117.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 99.45лв.
Каталожна цена: 117.00лв.
Отстъпка: 17.55лв. (15.00%)
Инхалатор CompAIR  BASIC  NE-C803

Инхалатор CompAIR BASIC NE-C803

-15%
Цена: 69.70лв.
Каталожна цена: 82.00лв.
виж отстъпката
Отстъпки за вас
Цена: 69.70лв.
Каталожна цена: 82.00лв.
Отстъпка: 12.30лв. (15.00%)
Върни До Горе