Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Чрез храна си набави онова, което ти липсва-част 2

Много хранителни вещества са от основно значение за доброто здраве, докато тяхната липса може да доведе до влошено здравословно състояние, да попречат да се чувстваме добре и да възпрепятстват организма да функционира правилно.

Представяме ви продължение на най-често срещаните хранителни дефицити и какво може да се направи, за да се предпазим и предотвратим от последиците при липсата им.

 

 

Хранителен дефицит - Калий

 

Храни богати на калий


Тази основна хранителна съставка поддържа стабилно кръвното ни налягане, регулира ударите на сърцето и може да намали риска от инсулт с до 25%. Също така помага на сърцето, бъбреците и други органи да работят правилно. Нормално е да имате по-ниско съдържание на калий, ако се потите доста, имате диария, хронични проблеми или приемате определени видове антибиотици. Увеличаването на приема на калий, успоредно с намаляването на приема на натрий, намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания. Последствията от дефицита на калий, води до широк спектър на здравословни проблеми след себе си.

Ако страдате от ниско съдържание на този минерал, може да забележете следните симптоми:

• Запек

• Отслабване

• Мускулни болки

• Нарушения на сърдечния ритъм

• Умора

На ден възрастен човек има нужда от прием на ~4700 милиграма калий на ден. 200 грама печени сладки картофи има 950мг. калий, което е два пъти повече, отколкото се съдържа в един среден банан, например.

 

 

Хранителен дефицит -  Калций

 

 

Храни богати на калций

Основната задача на калция е да изгради и поддържа здрави костите в тялото. Той контролира и функциите на мускулите и нервите. Основните признаци за недостиг на калций са:

• Липса на апетит

• Умора

• Мускулни крампи

• Нарушения на сърдечния ритъм

Човек трябва да приема между 1000 и 1300 мг. калций на ден, в зависимост от възрастта и пола. Освен прясното мляко, други добри източници на калций са сиренето, кашкавалът и киселото мляко. Сигурно ще бъде изненада за доста хора да разберат, че всъщност най-добрият източник на този витамин, са тъмнолистните зеленчуци. Всеки грам зеле, например, съдържа 1.35 мг. калций, докато във всеки грам пълномаслено мляко има 1.13 мг.

 

 

Хранителен дефицит -  Фолиева киселина

 

Храни богати на фолиева киселина

Фолиевата киселина е от изключително значение най-вече за жените в детеродна възраст и особено за тези, които планират или вече чакат дете. Липсата на този вид киселина, може да доведе до намаляване на общия брой клетки в тялото. Липсата й също води до определени дефекти в неродения още плод. Всички лекари задължително предписват на бременната жена таблетки фолиева киселина, които да приема по време на цялата бременност.

Симптомите, които се свързват с липсата на фолиева киселина са:

• Подуване на езика

• Умора

• Рани в устата

• Намален растеж.

За да се предотврати липсата на тази киселина, трябва да се приемат зърнени храни като леща и боб, листни зеленчуци и портокали.

Автор: Станимир Михов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари