Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Чрез храна си набави онова, което ти липсва-част 3

 

Хранителен дефицит- Йод 

Освен това, има свойствата да регулира положително обмяната на веществата (метаболизма). Една трета от хората по света страдат от липсата на йод, което го прави един от най-често срещаните дефицити. Най-чест симптом на липса на йод е увеличена щитовидна жлеза, което у нас е по-популярно като ,,гуша“. Липсата на йод, може да доведе до сериозни последици, особено при малките деца. Най-неприятните от тях са например аномалии в развитието на детето, както и умствена изостаналост. Симптомите на дефицит в организма на човек са повишено тегло, задух и нарушения на сърдечния ритъм. Препоръчителният дневен прием на йод варира в зависимост от възрастта и нуждите на човек. Прието е, че възрастни и деца трябва да приемат между 150- 250 мкг. За бременни и кърмещи жени нормалното количество е ~250 мкг.

Избягването на консумация на храни, съдържащи йод може да доведе до:

• Белодробни усложнения

• Ендокринни нарушения на функцията на щитовидната жлеза

• Отслабена имунна система

• Дерматологични усложнения на кожата, косата и ноктите

• Анемия

• Кардиологични проблеми.

Най-опасните заболявания, предизвикани от липста на йод:

• Безплодие

• Раждане на деца с определени увреждания

• Умствена изостаналост

• Остри психични заболявания.

Храни, богати на йод са: морската риба, лук, мед, сини сливи, банани, яйца, кисело мляко, цвекло, орехи. Голямо количество йод се съдържа и в следните зеленчуци: домати, моркови, чесън, пипер и картофи.

 

 

Хранителен дефицит-Витамин B12

 

Витамин В12 е известен повече като витамина на енергията и е водоразтворим, което означава, че неговите запаси в организма бързо се изчерпват и той трябва да се набавя непрекъснато.  Всички витамини от серия В помагат на тялото ни да превръща храната в глюкоза, която от своя страна дава енергия. Всяка една клетка в човешкия организъм се нуждае от витамин В12, за да функционира правилно. Той не се произвежда от телата ни и поради тази причина е нужно да се консумират храни богати на витамини от групата. За съжаление на всички вегетарианци и вегани по света, витамин В12 се набавя единствено от животински източници, с изключение на водораслите. Затова хората, които не ядат животински продукти са застрашени от дефицит на този витамин. Този витамин поддържа здравето на нервната система и гръбначния мозък, създава червените кръвни клетки, производството на елементи на ДНК. Липсата на витамин В12 може да се намали чрез мускулни инжекции или орален прием на хранителни добавки.

Дефицита на B12 може да доведе до:

• Скованост в крайниците

• Aнемия

• Загуба на паметта

• Умора

• Ниско кръвно налягане

• Параноя и халюцинации

Често срещан симптом при липсата на витамина е мегалобластната анемия, която е вид кръвно заболяване. За да се избегне е препоръчително да се приемат храни, като например сьомга или скумрия, миди, яйца и говеждо месо. Добра алтернатива за вегани и вегетарианци са хранителни добавки, съдържащи “B комплекс витамини” или чиста форма на витамин B12. Голямото количество на витамин В12 в организма не може да се счита за опасно, тъй като то се абсорбира, а излишното се изхвърля чрез урината.

Храни, които съдържат витамин B12:

Хранителен дефицит -  Витамин D

 

 

Известен като витамин на слънцето, витамин D участва в над 45 функции на организма. Витамин D е мастно-разтворим витамин, който работи като стероиден хормон в организма. Той има ключово значение за правилното развитие на опорно-двигателната система и по-точно за правилното изграждане на костите и зъбите, защото регулира количеството на калций и фосфат в тялото. Липсата на витамин D прави костите крехки и чупливи, дори от най-незначителната за здрав организъм травма. Той също така предотвратява появата в по-късни години на деменция и Алцхаймер. Употребата на слънцезащитни продукти е безспорно полезна и наложителна практика през лятото. Все пак трябва да се отбележи, че проникването на слънчеви лъчи в кожата е основна предпоставка за синтезиране на витамин D. Фактът, че в съвременния свят човек прекарва повече време затворен в офиса или вкъщи, също може да доведе до дефицит.

Липсата на витамин D често е трудно да се определи, но симптомите, които го издават са:

• Болки в мускулите

• Мускулна слабост

• Умора

• Болезнени кости

Необходимото количество витамин D е различно и се определя най-вече спрямо възрастта и пола. Възрастни трябва да приемат минимална доза от 2000-3000 IU дневно. Болните от остеопороза и рахит се нуждаят от 5000-10 000 IU дневно, а при децата и бебетата нуждата е от 500-1000 IU дневно. За съжаление много малко храни съдържат големи количества витамин Д. Той се съдържа в риби като скумрия, сьомга и пъстърва, телешки черен дроб, както и в жълтъка на яйцата. Хората, които страдат от недостиг на витамин D, могат да взимат хранителни добавки или да се излагат повече време на слънце.

 

Заключение: Дефицитите на определени витамини и минерали е почти невъзможно да се установят без медицински изследвания. Всяка липса обаче води след себе си редица здравословни усложнения, които лесно могат да бъдат избегнати. Съвременният свят предлага изключително разнообразие от храни, продукти и хранителни добавки. Съчетани с правилен хранителен режим и умерено физическо натоварване, рискът за здравето от липсата на определени хранителни вещества в организма е минимален.

 

Автор: Станимир Михов

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари