Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Канела (Cinnamon)

Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората (по-точно от ликото) на тропическото Лаврово дърво

След дъждовния период кората на дървото се обелва, тънкото лико се оставя да изсъхне, при което се навива на тънки рула. Дълго време начинът на добиване на канелата се е пазел в дълбока тайна и едва през 1505 г. с пристигането си в Цейлон португалците научават и разпространяват начина на произвеждане.

 

Канелата съществува в няколко разновидности:

 

Цейлонска канела, китайската ѝ разновидност касия, виетнамска и индонезийска. Последните три вида са с по-ниско качество и по-тъмен сиво-кафяв цвят.

 

Днес канелата се използва широко в производствения сектор, където се добавя в различни козметични и фармацевтични продукти.

Това включва: пасти за зъби, води за уста, лосиони, сапуни и други. Най-вече я срещаме в сладкарството като тя се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо.

Ефектът на канелата да придава сладък вкус на някои видове храни е доста предпочитан от спортисти и това прави растението доста използвано по време на ниско-въглехидратни диети, защото овкусява допълнително храни и десерти, калоричната му стойност е много ниска и придава множество здравосовни ползи за всеки спортист и не само.

Тропическо Лаврово дърво - суровина за Канела

 

Съдържание на канелата

Канелата съдържа голямо количество етерични масла, канелен алдехид, смола, нишесте, евгенол и дъбилни вещества, като също така е отличен източник на манган и диетични фибри, калций и желязо. Две чаени лъжички канела съдържат 11.84 калории и 0.16 гр. мазнини.

В медицината канелата се използва за редица приложения

Уникалните лечебни свойства на канелата идват от три основни типа етерични масла, съдържащи се в нейната кора. Тези масла съдържат активни съставки, наречени синемалдехид, синемилацетат, синемил и алкохол, както и широк спектър от други летливи вещества.

 

Първото и най-известно от свойствата на канелата – това е свойството и да регулира кръвната захар.

Стотици изследвания показват, че ароматната подправка притежава свойства, които повлияват успешно инсулиновата резистентност, която е в основата на диабет тип 2. Счита се, че не всеки вид канела има понижаващ ефект върху кръвната захар. Това действие се приписва основно на цейлонската канела, която освен това има по-ниско съдържание на кумарин (това вещество във високи дози оказва неблагоприятно въздействие върху черния дроб).

Хората с повишен риск за развитие на диабет обаче могат да получат значителни ползи от приема на канела.

 

Друго важно свойство на канелата:

 

Тя е стимулант на храносмилателната система.

Също така, канелата успешно повлияване на симптомите при синдрома на раздразненото черво и най-вече на чувството за подуване.

Това свойство на канела се дължи на антибактериалното ѝ действие, а също и на стимулирането на стомашните сокове.Не случайно канелата е обявена от мнозина учени за един от най-силните антиоксиданти в световен мащаб.

 

Канелата и мозъчната ни дейност

Канела (Cinnamon) и нейните многобройно здравословни ползи

Редица изследвания доказват ползи при приема на канела за мозъчната ни дейност. Канелата значително стимулира работата на мозъка, помага при умора и депресия и има приложение като „лек антидепресант“.

 

Масло от канела

Маслото от канела притежава изразено противогъбично действие. При прием канелата успешно се бори с инфекции в организма и освен това повишава имунитета.

Канела може да се прилага също и външно - при гъбични инфекции на кожата.

 

Тя е доказан дезинфектант и антибактериален агент.

Антибактериалното действие на маслото от канела се използва успешно и за унищожаване на бактериите в устната кухина, които причиняват кариес и заболявания на венците. Ето защо растението се добавя в дъвки, води за уста и пасти за зъби.

В допълнение към активните съставки в етеричните масла и хранителните съставки, канелата също е известна в медицината и особено в китайската медицина с нейните качества на затопляне и сгряване.

Поради тази причина, канелата се използва като помощно средство при настинка или грип и помага много за повишаване на телесната температура, особено когато се приема с билков чай.

В заключение мога да кажа, че канелата е един дар от природата, който освен с вкусовите си качества може да ни послужи и със множество положителни действия върху тялото ни и нашето здравословно състояние години наред.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари