Количка

0 артикула

Категории

Вижте всички статии

Шоколадът и мястото му в нашата диета

Колкото и нелепо да звучи, шоколадът (разбира се, в умерени количества) може да бъде част от един здравословен и балансиран хранителен режим.

Моята препоръка е да се използва черният шоколад, или така казано, с по-голям процент съдържание на какао (минимум 70%).

Мнозина могат да предположат, че шоколадът с голямо процентно съдържание на какао е един отличен помощник в борбата със свободните радикали. Ако Ви се случва да изпаднете в ситуация, в която не помните къде са Ви ключовете или защо влязохте в стаята... тук също шоколадът може да помогне. Това се дължи на съдържащите се в какаото флавоноиди, които биха участвали в подобряване функцията на областта на мозъка, която отговаря за паметта. Друго предимство е, че подпомага функцията на сърдечния мускул и нямалява кръвното налягане... но говорим за умерени количества! Нали?

Приносът на шоколада към нашия хранителен режим се изразява в това, че съдържащите се в наго мазнини рефлектират върху гликемичния индекс.  

Гликемичният индекс ни създава реална представа относно количеството, което би рефлектираловърху  кръвната захар  след приема на определена храна.

Гликемичният индекс при шоколада е едва 40, докато например, при белия хляб е 90.  Другият принос е, че приема на шоколад намалява апетита и увеличава серотонина(хормон на щастието), а какво по-хубаво от това - весел човек на диета? 

До тук всичко звучи супер, нали? Обаче винаги има едно „НО“, а именно -  проблемът при много от нас се корени в това, че не можем да се „разминем“ с едно парченце, хапка или, иначе казано, с оскъдна доза шоколад. Точно в това трябва да се внимава - въпреки съдържащите се мазнини, в черния шоколад има и известно количество бърз въглехидрат, който силно стимулира секрецията на инсулин, чрез покачването на кръвната захар. Но това зависи повече от факта дали има добавена захар и колко е тя.

Както споменах по-горе, препоръчително е по-голямо съдържание на какао - над 70%, а високото процентно съдържание на какао може да се открие в черния шоколад. Но каква е разликата между черния, млечния и белия шоколад? Разликата се изразява в това, че в млечния шоколад преобладава ниско количество какао, респективно на съдържанието на захар, а също така и съдържа млечен дериват. При белия шоколад -  основно захар, без никакво съдържание на какао. В някои случаи, белият шоколад се прави от какаово масло, но тогава цената на продукта е неколкократно по-голяма.

Бих препоръчал да се добавя прием на шоколад в ранните часове на деня, като например със закуската и кафето. Към обедното или следобедното хранене, също можете да добавите прием на шоколад. Той е уместен в умерени дози преди физическа активност при хора, чиито приоритет не е изгарянето на мазнини.

Напоследък срещам из интернет пространството статии и мнения от хора, които са се подложили на „шоколадова диета“. Да... наистина звучи странно, особено ако не се замислим в дълбочина. Но как става това? Това би се дължило на факта, че шоколада може да убие апетита, покачва нивата на кръвна захар и няма ценни хранителни нутриенти. Тоест ефекта от това е сваляне на мускулна маса и покачване на подкожните мазнини. Сега вече някак не звучи добре, нали?

 

източник:healthstore.bg

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари