Продукти

30 съвета за отслабване за жени над 30 години - част 2

30 съвета за отслабване за жени над 30 години - част 2
16 март 2020

С възрастта ни става все по-трудно да запазим младежката си фигура и причината за това е ясна – на около 30 години метаболизмът се забавя значително. Затова трябва да внимаваме повече какво и по колко ядем. Освен това хората на 30 обикновено вече имат семейства и градят кариера, поради което имат по-малко време за спортуване и съставяне на здравословно меню. Но на никого не му се иска да губи форма. Какво да направим?

 8. Общувайте в интернет.

 Не подценявайте подкрепата от разстояние – споделете проблемите си. В Университета на Саутхемптън е бил проведен експеримент с 818 участника, страдащи от затлъстяване. Установило се, че онези, които общували в група за взаимна подкрепа онлайн, са свалили близо 3 килограма повече от средностатистичния човек, спазващ диета 12 месеца. При това 32 % от участниците успели да запазят резултата в рамките на следващата година.

 9. Акцентирайте върху чувствата си към храната.

  Често в храненето се намесват проблеми и терзания, които нямат нищо общо с храната. Анкета, проведена в Орландо, показва, че само един от 10 души се е замислял, че психическото му състояние е най-голямото препятствие при свалянето на излишните килограми. Емоционалната привързаност към храната (като начин да се отърсиш от тъга и стрес, да преодолееш депресия, да отбележиш радостно събитие) може с лекота да наруши строгия режим на диетата. контролирайте какво ядете и пиете.

 10. Създайте си навик да бъдете по-осъзнати.

 Това не е някаква нова теория, предимствата на съзнателността са доказани научно, тя е способна да успокоява възпаления, да понижава хормоните на стреса, да засилва усещането за радост и щастие, да намалява обиколката на кръста, да подобрява съня и да понижава апетита. Практикувайте медитация, която да ви помогне да намерите връзката с чувството за глад и ситост. Сега за това има дори специални мобилни приложения.

 11. Правете си по-често постни дни.

 Американски лекари са стигнали до извода, че хората, спазвали вегетариански режим, са свалили два пъти повече килограми от онези, които са спазвали обикновена нискокалорична диета. Вегетарианският режим включвал в състава си зеленчуци, зърнени храни, бобени култури, плодове и ядки. Животинските мазнини се свеждали до една порция обезмаслено кисело мляко дневно.

  12. Водете си дневник на храненето.

 Много хора уж се борят със затлъстяването, но при това ядат, без да се замислят. Гризват малко тук, малко там – и така поемат стотина излишни калории всеки ден. Записвайте си всичко, което ядете – в тефтер или в мобилно приложение.

  13. Замезвайте със сушени сливи.

 Сушените плодове обикновено не се препоръчват на хора, които искат да отслабнат, но професорите от Университета на Ливърпул са открили, че хората, хапвали сушени сливи всеки ден, са намалили обиколката на талията си с повече сантиметри от онези, които спазвали диета без това лакомство.

 14. Включвайте в менюто си полезни мазнини.

 Например средиземноморската диета, включваща много зеленчуци, бобени култури, пълнозърнести храни, плодове, ядки, зехтин, някои млечни и животински мазнини (най-вече от риба) и червено вино, води до намаляване на теглото. По данни на проучване, публикувано в списание „Ланцет“, възрастните хора, спазвали средиземноморска диета с високо съдържание на ядни и зехтин са свалили повече килограми от участниците в проучването, намалили драстично мазнините.

 16. Виждайте се със съмишленици.

 Това ще повиши шансовете ви за успех. Експеримент, в който са участвали 3300 души с наднормено тегло и затлъстяване, показва, че отслабващите, заобиколени от хора със сходни цели, постигат с 20 % по-добър резултат.

 

източник: woman.bg