• Начало
  • Новини
  • 5 неща, които увреждат кожата ви и как да се справите с тях
Продукти

5 неща, които увреждат кожата ви и как да се справите с тях

5 неща, които увреждат кожата ви и как да се справите с тях
16 март 2020

Всички сме чували израза „истинската красота идва отвътре“, но рядко се замисляме откъде всъщност идва той. Малко хора знаят как реално функционира кожата ни и защо е толкова важно тя да бъде подхранена отвътре. Най-общо казано тя прилича на тънка гъба със защитна бариера отвън. Външният й слой се нарича епидермис, а той се състои от фини клетки, разположени една върху друга, подобно на тесте за карти. По-долният слой или дермисът е изграден от нишки колаген и мрежа от кръвоносни съдове.

Любопитният факт в случая е, че здравето на кожата ни зависи в много по-голяма степен от вътрешния й слой, отколкото от външния. Видимите дефекти по нея, като изтъняване и бръчки, всъщност за резултат от нарушаването на целостта на колагеновите нишки и на кръвоносните съдове. Именно затова най-добрата стратегия, която можете да следвате, за да имате красива кожа е да се грижите за нея отвътре.

Ето и  5 важни неща, които влияят негативно на колагена в кожата ни, които е добре да избягвате.

 

1. Токсините

 Всички знаем за вредата, която причиняват те, но истината е, че за кожата ни е от изключителна важност да не бъде изложена на цигарен дим, защото той е пагубен за колагена. Разбира се, в нашето общество няма как да го избегнем напълно, но е важно да сме информирани и когато ни е възможно да го избягваме. Добре е да внимавате и с водата, която приемате – ако е от чешмата, тя задължително трябва да бъде филтрирана.

 

 2. Вредните слънчеви лъчи

 След дългата и безпощадна зима, всички сме зажаднели за слънчеви лъчи. Инфрачервените лъчи обаче проникват в епидермиса и атакуват молекулите, което от своя страна предизвиква образуването на свободни радикали, които директно увреждат колагена в кожата. Затова винаги носете слънцезащитен крем. 

 

 3. Алкохолът не ви е приятел

Хубаво е да си признаем, че алкохолът всъщност е токсин, който дехидратира нашите клетки, влияе негативно върху производството на витамин А и влошава способността на организма ни да се освобождава от токсините. Няма нищо лошо в това да се наслаждавате на чаша хубаво вино, но внимавайте да не прекалявате с алкохола, особен с твърдия, кожата ви ще ви бъде благодарна!

 

4. Гримът и почистването му

 Ако не почиствате добре грима си или пък заспивате с него, това влияе негативно върху порите ви и те започват да стават по-големи. Щом нивата на колаген спаднат, порите няма да се върнат в първоначалното си състояние лесно и кожата ви започва да изглежда неравна.

 

 5. Спите на памучни калъфки

Множество чуждестранни дерматолози съветват да спим върху сатенени калъфки, защото притискането на кожата към повърхност, която не се хлъзга, всъщност наранява кожата и причинява вреди, които биха могли да станат перманентни, ако колагенът в кожата се повреди.