Продукти

Какъв въздух дишат нашите деца?

Какъв въздух дишат нашите деца?
16 март 2020

През студените месеци отопляваме дома по различен начин, но независимо какъв е той, въздухът бързо се изсушава. Един от добрите методи за повишаване на влажността в стаята е честото проветряване. За новородени, по-големи бебета и малки деца, това не е за предпочитане, тъй като организмът им е по-уязвим на настинки. Ако детето ви е малко, проветрявайте предимно преди то да легне да спи и след това.

 Защо влажността е толкова важна?

Не е нужно в детската стая да става влажно като в сауна, но е добре да има източник на влага – мокри хавлиени кърпи или метална паничка вода върху радиатора не помагат особено. Ако няма какво да овлажнява въздуха, но има какво да го изсушава (печка, духалка и т. н.) ще се стигне до изсушаване на лигавицата на детето, зачервено гърло, запушен нос и сополи, които се стичат по гърлото, задавят детето, то кашля и спи неспокойно. Да, сухият въздух в детската стая може би не е болка за умиране, но коя майка или татко няма да се притеснят, виждайки неспокойния сън и раздразнението на детето си.

 Как работи овлажнителят?

Овлажнителят се пълни с преварена вода, която после се разпръсква на струя от малки хладни капчици вода. Капчиците са толкова фини, колкото парата, която излиза, когато варим вода, разликата е, че парата на овлажнителя не пари, т. е. дори детето да се доближи до нея няма да се опари. Гъстотата на струята може да се регулира. Освен това по-вечето увлажнители използват ултразвукова технология , която е напълно безопасна.

 Каква е цената му?

Качествените овлажнители не са евтини – цената им варира,в зависимост в това дали има вграден влагомер(измерва процента влажност на въздуха), дали е със студена или топла пара и др.

Овлажнителят е една от малкото смислени инвестиции за здравето и за интериора на детската стая, която може да се направи още преди детето да се е родило. Дори количката няма да използвате толкова години, колкото овлажнителя. Той е особено полезен и в случаите, когато детето е болно и дихателните пътища са раздразнени. Тогава сухият въздух става още по-болезнен.